26 Aralık 2012 Çarşamba

Evliliğe Giriş 101 - Ev Seçimi




Heyyyy....

Sonunda o güzel gün geldi ve o mükemmel teklifi aldın. Her şey o kadar güzel ki diyorsun. Aradığım adamı bulmuşsun, inanılmaz romantik bir evlenme teklifi  çok romantik bir ortamda yapılmış falan falan...
Ama işte evlilik sürecine girdiğin anda bu pembe bulutlu dünya bir anda kara bulut haline girmesin.
onun için ne yapıyoruz: Aşağıdaki konu başlıklarını dikkatlice okuyoruz, sindiriyoruz.

Heee evet bu maddelerde yazan her şey sana uymaya bilir ama seni temin ederim ki bir çok konu için "yokkkk artıkk aynen yaaaa" diyeceksin;)...

Hadi başlayalım:

  1. Evlenme sürecinde birlikte yaşayacağınız evi , erkek ailesi yaşamanız size veriyorsa (sana ve eşine),  sakın evi kendi üzerinize alma önerisi ile gelmeyin. Aileniz bu konuda ısrarcı olursa onları ikna   
    etmeye çalışın. Onlar size yaşamanız için ev vererek bir jest yapıyorlar, bu istek iyiliğin suistimal  edilmesi olur. Belki teklifin kabul edilir ama uzun vadede ilişkinizi olumsuz etkiler. Kaldı ki böyle bir  şeyin başlık parasından farkı yoktur. Modern Başlık Parası :)
  2. Ev için de yapılması gerekli tadilatlar var ise eşyaları almadan önce çok açık ve net bunu ifade edin. Bu evde siz yaşayacaksınız, bu nedenle içinde yapılmasını istediğiniz tadilatları kimseyi kırmadan uygun bir dille anlattığınız takdirde anlayışla karşılanacaktır.İlk başta belirtmeyip sonradan dile getirdiğinizde emin ol sorun çıkacaktır. Bu sorunu deli gibi sevdiğiniz ve evlenmek üzere olduğunuz adam bile yapabilir.
  3. Baştan belirteyim ki ev tadilatı sırasında çok fazla sorun yaşayacaksın o yüzden şimdiden bunlara hazırlıklı ol. Özellikle de moral olarak kendinizi güçlendir. Söz verdikleri günde gelmeyen tesisatçılardan tutun da yanlış ölçü aldıkları için monte edilemeyen mobilyalar, gerekli kalite kurallarından geçmemiş elektrik döşemeleri, parayı peşin alıp sırra kadem basan işçiler...vs. Bu liste uzaaaaarrrr gider. o yüzden bunlara takılmayacaksın ve bu yüzden birbirinizi kırmaya başladığınız anda kendinize "Şşşşttt noluyor kızım kendine gel" diyeceksin. Emin olun ki en kurumsal firmalar bile bu hataları yapıyor(Tecrübe ile sabittir). Bu mobilyacıyı sen seçtin, senin seçtiğin adam da bu kadar olur, sen zaten parayı peşin verdin bundan başımıza geldi...gibi cümleler kurarak birbirinizi kırmaya gerek yok hiç.
  4. Yukarıdaki olaylar için alınabilecek önlemler. Parayı peşin vermemek, arka sokaktaki mobilyacınız dahi olsa arada sözleşme şeklinde bir teminat mektubu, yasal süreçler hakkında bilgi alabileceğiniz avukat bir arkadaşınız, çok yakın bir arkadaşınız olduğu için değil çalışmalarını görüp beğendiğiniz kişi veya firma ile çalışmak, söz uçar kalır, yazı bakidir ilkesini benimsemek, ulaşabileceğiniz cep telefonu, ev telefonu, iş adresi ve bunların doğruluğunun teyit edilmesi, paranın elden değil banka aracılığı ile gönderilmesi, elden teslim ediliyorsa da verilen miktarın karşı taraftan alındığına dair yazı ve imza...şimdilik aklıma gelenler bunlar.
  5. Mobilya seçimlerinde eğer ki zevkleriniz uyuşmuyorsa aranızda anlaşma yaparak odaları paylaşabilir ve herkes kendi zevkine göre de odaları döşeyebilir. Ama illa birlikte hareket edilecekse ve evleneceğiniz adamı ikna etmek istiyorsanız benim önerim ona çizerek anlatmanız olacaktır. Çünkü bazen anlattığını şeyi erkekler çoookk yanlış anlayabiliyor. Bu yüzden gözlerinde canlanmasına izin verin. Bu şekilde daha kolay ikna edebilisiniz. Arada onun da beğeneceğini düşündüğünüz bir kaç şey de eklerseniz tadından yenmez:)
  6. Erkek ailesinin size verdiği evde oturmak istemiyor ve başka bir eve geçmek istiyorsanız da bunu uygun bir dille anlatabilirsiniz. Bu durumda size verilen evi kiraya vermeyi o kiranın size verilmesini ve bu kira parası ile (gerekirse üstüne siz tamamlayarak) istediğiniz yerde oturma önerinizi sunmanız da hiç bir sakında yok. Sonuçta ikinizin de işinize uzak, dağ başına sırf ev var diye orada yaşamaya mahkum etmeye hakkı yok.
  7. Ev içi tadilatı sırasında tadilatın daha hızlı olması gerektiği konusunda size baskı yapan, sizi acele ettirmeye çalışan büyükleriniz varsa onlara "STOP" demeyi öğrenmelisiniz. Gerçekten atalarımız boşuna dememiş. Acele işe şeytan karışır. Ne kadar acele ederseniz o kadar içinize sinmeyen, ya da sorunlu bir tadilat döneminden geçersiniz.Tadilat yapılan yeri beğenmiyorsanız, estetik yapılmamış bir çalışma olduğunu düşünüyorsanız kırıp tekrar yapmalarını isteyin. Bu en doğal hakkınız. Tüketici kanunlarına göre ayıplı hizmet ve mal satışı olduğu takdirde tüketicinin o hizmeti ve mal ücretsiz alma hakkı vardır. Bunu sonuna kadar kullanın.
  8. Sizi aceleye getirmeye çalışan büyüklerinizin de kalbini kırmadan  durumu izah etmeyi sakıııınnnn unutmayın tabi bu arada:)
  9. Evlenme kararı alındıktan sonra seçtiğiniz evde tadilatta olacaksa eğer sakın ama sakın 2-3 ay gibi kısa bir sürede her şey bitecekmiş gibi davranmayın. Gerçekten çıkan aksilikler sizin zamanınızı yer, bir de kısa zamanda yerleşme planı da yaparsanız bir de buna ekstra üzülürsünüz.
  10. Ev ile ilgili son olarak, evin nasıl olduğu içine eşyaları nasıl seçtiğinizden ziyade sizin o evin içine sevdiğiniz adamla vereceğiniz huzur, aşk, neşe daha önemli. bunu sakın unutmayın bu süreçte. Çünkü evlilik süreci o kadar zor ve zahmetli bir süreç ki, bu güzel bir şekilde yönetildiğinde çok keyifli hale de gelebilir ama yönetilmediğinde evliliğinize 1 ay kala ya da 1 hafta kala her şeyi bitirebileceğiniz bir durum haline de gelir. O evi kıskandıran eşyaları veya konumu olmamalı, sizin birbirinize karşı tutkunuz olmalı. Bunu da sakın unutmayın:)

         

















1 yorum: